tisdag 18 oktober 2011

Låt skogen stå och tjäna mer pengar

Nej jag är inte emot att folk ska kunna tjäna pengar på "sin" skog, men det är stor skillnad på att hugga träd och hugga skog. Enda anledningen till att vi i Sverige hugger skog är att vår industri kräver enorma volymer, men det är på intet sätt mer lönsamt för den enskilde skogsägaren - i alla fall inte på sikt.

Låt oss säga att du äger en skog. Du trugas av skogsägarföreningar, bolag och skogsstyrelse att kalhugga (ja, ibland skickar t.o.m. Stora eller de andra bolagen hem brevutskick där de lockar dig med en reflexväst, DVD-spelare eller 4-hjuling "om du avverkar nu"). Dessutom ligger kanske grannarna på och säger åt dig att hugga: "Om inte du hugger så kommer min skog att bli angripen av barkborre", eller: "Passa på nu när jag ska hugga så lägger vi ihop till framkörningsavgiften". Du kan känna dig ganska ensam om/när du försöker följa din övertygelse att plockhugga.
Så du bestämmer dig för att hugga. Kvar blir en biologisk öken, ett kalhygge (som dessutom spyr ut koldioxid). För att inte all näring ska hinna gå ur marken är det (enligt skogsbolagen och deras hantlangare skogsstyrelsen) viktigt att du återplanterar på ditt hygge så fort som möjligt. Plantor kostar pengar. Och gör du inte det ganska slitsamma planteringsarbetet själv på din fritid så kostar det ännu mer att få ut en planterare. Efter några år måste du röja runt dina gran- eller tallplantor. Annars tar lövskogen över. Ytterligare några år senare måste du (eller en arbetare) ut och röja igen. Sedan kommer gallringar osv. En del skiften kan också ha dålig återväxt (den har dålig "bonitet") och då händer det att man blir rekommenderad att gödsla med konstgödsel - vilket inte heller är gratis. Men till slut står du (eller dina barn) där med en landyta där det förr växte skog, med svamp, bär fåglar osv. som nu är beväxt med räta rader av lågvärdig gran. Färdig för att avverkas och säljas till lågt pris till storindustrin.

Om man istället plockhugger - dvs. går in och tar träd som är mogna - så behövs ingen plantering, ingen röjning, gallring, och gödsling. Landytan är hela tiden beskogad. Naturligtvis kommer du inte att tjäna lika mycket på en gång som du gör när du kalavverkar, men du kommer tjäna mer på ett liv - och dina barn kommer tjäna väldigt mycket mer.
Alltså: Mindre jobb, mer pengar och skogen står kvar!


Idag finns det ett enda skogsbolag i Sverige som erbjuder skogsbruksplaner enligt denna modell och det är Silvaskog. Värt att ta en titt på.

//Johannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar