söndag 30 september 2012

Greider - det bästa språkrör Mp aldrig har haft

Lyssnade just på diskussionen i radions Program 1 om Miljöpartiets nya "ideologiska" program - ni vet det som smetat in sig så djupt i den politiska mittens lila färgbad att allt det gröna gått förlorat. Det som slog mig var att Göran Greider, som deltog i debatten, nog faktiskt är det bästa språkröret för mp just nu. I alla avseenden vore han en bättre chefsideolog än partiets egna -  de som gått fram så hårt med blekmedel på partiets alla obekväma fläckar.

För en 13 år sedan sisådär så var jag själv politiskt aktiv i mp. Jag tillhörde den fraktionen som ville att partiet, istället för att dra åt socialist- eller liberalhållet, skulle försöka leta sig en egen väg med faktamässigt stöd åt det ideologiska i naturvetenskapen. Typ.

Politiska partier är dock inget för mig. Av många skilda och sammanhängande skäl lämnade jag mp. Idag är jag vare sig anhängare av dem, eller för den delen av representativ demokrati. Men jag har ändå fortsatt att rösta på dem med den inställningen att det väl i alla fall inte förvärrar sakernas tillstånd. Om inte annat stödjer man ju i alla fall ett parti med "miljö" i namnet.

Som sagt; jag är alltså inte socialist, men ändå kan jag inte hjälpa att tycka att en person med Göran Greiders inställning i dagsläget vore bättre som språkrör för mp än både Romson och Fridolin. Han verkar bättre ha förstått att värdet av den gröna ideologin låg i det civilisationskritiska än partiets egen styrelse gjort; att om alla de politiska spelarna nu förhåller sig till samma grundläggande antaganden (t.ex: tillväxt som något gott) så spelar det faktiskt mycket liten roll vad vi går och röstar på. När nu alla (utom SD) blivit ekonomiskt-politiskt rumsrena finns det inget alternativ kvar för dem som närde en dröm om att ändra det ekonomiskt-politiska. 

Lägger man till bilden av Greider dennes djupt kända känsla för skogsfrågan (en av hela den skandinaviska ekologins ödesfrågor, som mp tyvärr knappt tagit alls i) så framträder bilden av en person som skulle pryda språkrörspiedestalen alldeles utmärkt, trots att han är en politisk meningsmotståndare.

Man kan säkert hitta debatten här på P1.

//J.
  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar