söndag 13 juli 2014

Hemjord

Mitt band Hemjord fick en kanonrecension i tyska musikreviews.de. Mina tyskakunskaper är väl inte vad de borde vara så här och var har nog översättningen blivit lite lidande. Men jag har försökt pussla med att låta den tyska texten + google translates översättning synas i parenteser.

- Johannes

* * * * * * * * * * * * * * *
Vem luktar räv? Det är frågan som titeln på HEMJORDs debutalbum ställer. Det är kärlek till att leka med ord och till skogen där bortom - den svenska duon Johannes Söderqvist och Frida Granström bryter här en lans för handgjord konst och för en återgång till kontakten med jorden under våra fötter. Låt dig inspireras av deras livliga och dansanta föreställningar […]

Faktum är att HEMJORD lyckas - vilket innebär att så mycket verkligen kan "göras hemma", med medel från vår "hemmaplan" - en stor del frohgemute [hittar ingen översättning på detta ord] presentation av sina 15 låtar, varav "Den Varma Visan" sticker ut glatt med sin melankoliska kontemplativa och rofyllda klang. "? Vem Luktar Räv" är utan tvekan ett folkalbum av den gamla skolan men med modern produktion, det vill säga: [Här var ett svåröversatt parti:] die Freude am Spielerischen, an der gegenseitigen musikalischen Ermunterung tönt hier aus jedem Arrangement, die Präsenz der Musiker ist außergewöhnlich. (Google translate: den lekfullhet, låter den ömsesidiga uppmuntran musikaliska hit från något arrangemang att närvaron av musikerna är exceptionellt.) Alla inblandade parter [antagligen i betydelsen musikerna] talar med handgjord kärlek, och det absolut transparenta ljudet gör att denna egenskap lyser igenom så mycket starkare än i många andra sammanhang. Alla bitarna passar in mycket bra i pusslet: Strängarnas knarr på gitarren och fiolens surr här och där, sångens underbart klara ton, de ackompanjerande instrumenten vävs försiktigt till liv, alltid med tanke på albumets röda linje av låtar. Alla låtar är inte försedda med sådana underbara vokala linjer som "Ännu Tronar Jag" - ren njutning – men det hela är konsekvent genomfört med oförfärad prestanda.

Dessutom är denna produktion - på Johannes egen Earth n Wood-label - ett utmärkt exempel på att CD-skivor fortfarande kan paketeras som smycken, ödmjukt och kärleksfullt. Endast ett par förklarande rader på engelska för lyssnare utanför Sveriges gränser vore att önska. 


- Thor Joakimsson / musikreviews.de

1 kommentar:

  1. Och såklart: Om någon skulle vilja köpa en platta så kan man hitta den här: http://folkmusikbutiken.se/artister/hemjord/vem-luktar-rav-trudelutter-till-vildhjartas-texter

    SvaraRadera