Artikeln först publicerad i tidskriften OM-omställning.
I vår följetong
om de svenska trädslagen har vi nu kommit till alen, det av
åkerbrukare och ängsvårdare kanske mest avskydda av alla våra
trädslag. Men som vi ska komma att se fyller denna
rotskottsskjutande överlevare många funktioner både inom ekologin
och för oss människor.
Alen
föredrar att växa i så kallat vattensjuka områden. Men det där
ordet, ”vattensjuk” … Redan där har vi traditionellt
antagligen gjort en koppling till ett område med negativa förtecken.
Till en del av ängen som det är något ”fel” på. Frågan är i
alla fall om folk i gemen hyste så ringa varma känslor för alen
innan laga skiftet och de stora urdikningsprojekten tog fart här i
landet. Längre tillbaka i tiden var alen nämligen ett omtyckt träd,
då det lämpade sig utmärkt inom olika slöjdgrenar, som
infärgingsämne, nödmat och medicin.
Än idag tillverkas en
stor del av våra svenska träskor av ale. Veden har den egenskapen
att den varken flisar sig eller rör sig speciellt mycket när det
torkar – det ”slår sig” med andra ord inte nämnvärt. Förr i
världen var träskor mycket vanligare än de är idag. De
tillverkades i parti och minut. Naturligtvis ville inte träskomakarna
behöva lägga för mycket tid och möda på slipning och
kontrollerad torkning utan föredrog ett träslag som man bara kunde
hyfsa till med yxa och bandkniv och som därefter var mer eller
mindre färdigt för att promenera runt i.
Al var även, och av
samma anledningar, ett ganska eftertraktat skaft- och möbelvirke.
Inga flisor i händer och rumpor, inga böjda kratteskaft och lutande
stolar. Förutom dessa uppenbara fördelar ägde materialet den
fördelen gentemot många andra skandinaviska slöjdvirken att det
var lätt. Alla som är intresserade av gamla antika möbler vet hur
tunga och ”bängliga” de kan vara. I detta sammanhang stack alen
ut som ett lätt virke. Men eftersom al främst var ett möbelmaterial
för allmogen har dessvärre inte så många av dessa pjäser
överlevt in i våra dagar. En del oväntat lätta gamla handredskap
kan man däremot då och då ha turen att hitta på diverse
ladugårdsloppisar. Med tanke på det otroliga slit de flesta
människor i förgångna tidevarv var tvungna att genomlida dag efter
dag är det inte konstigt att de favoriserade lätta trädslag till
sina redskapsskaft. Ale är också ett bra instrumentvirke. Speciellt
lämpligt är det till gitarrer och basar.
Virket är vidare även
ett av våra mest vattentåliga sådana, och lämpade sig därför
utmärkt som pålar till bryggor, vattenrännor och olika
undervattenskonstruktioner. Ibland kan man man ha turen att komma
till någon gammal kvarnbyggnad eller liknande som fortfarande tas om
hand av den lokala hembygdsföreningen, och om man där tar sig tid
att undersöka de gamla vattenrännorna lite närmare så kan de
faktiskt visa sig vara tillverkade av just al.
Alen
har den egenheten att den, precis som de flesta baljväxter och som
klöver, är kvävefixerande. Det vill säga att den lever i symbios
med en grupp bakterier som kallas actinomyceter. Just den grupp
actinomyceter som alen samarbetar med heter Frankia och den bildar så
kallade ”noduler” - eller som vi vanliga dödliga kallar det,
”klumpar” - vid trädets rötter. Dessa var förr i världen
mycket eftertraktade som material till kåsor och små skålar. Än
idag används alrot som det nu kallas inom diverse möbelsnickeri.
Det är hårt, står emot slitage och är därför omtyckt som
fanerämne.
Alla
som någon gång barkat eller huggit ner en al med yxa har nog lagt
märke till att dess bark innehåller ett rött färgämne. Precis
när man tar av barken så är både den och stammen vit, ungefär
som när man barkar en bit vide. Men efter bara någon minut av
luftkontakt börjar de skifta färg till rött. Naturligtvis var inte
detta något som gick våra självhushållande förföräldrar förbi.
Alebark var ett populärt färgämne. Den kan även användas vid
garvning.
Man kan faktiskt också
äta delar av alen. Alla har väl hört talas om barkbröd, och de
flesta känner säkert också till att detta mjöl vanligtvis utvanns
ur tallens toppbark. Mindre känt är att man även under nödår
använde nedmald alebark att dryga ut sitt mjöl. Men bröd på detta
mjöl lär knappast har varit särdeles folkkärt. Fanns möjlighet
att välja verkar de flesta ha gått in för tallbarksbröd. Alla ni
som någon gång provat på att äta ”vanligt” barkbröd (d.v.s.
på tallbark) förstår att om man fördrog detta hemska bröd före
en annan sort så måste det ha varit något i hästväg. Detta var
nödmat som verkligen bara åts i nöd. Det enda område där
alen fortfarande har viss kontakt med matlagning är vid rökning av
kött, då alspån ibland är att föredra. En mycket mer vittspridd
vardagligare roll har i sådana fall alens blad fått spela, nämligen
som kreatursfoder. Inom folkmedicinen har både blad och bark funnit
sina nischer vid diverse sårbehandling.
”Arder”
som alen kallas här i Värmland är ett träd inom
björkfamiljen och den delar därför också flest arter med just
björken. Med att dela arter menas att de två träden är
förhållandevis lika varandra i fråga om vilka arter som lever i
och på dem. Många vedlevande insekter - främst skalbaggar - kan
leva både av både björk och al. Men så finns det ju de som inte
kan det, de som är oförbätterligt knutna till enbart alen.
Eftersom större delen av alla vedlevande insekter återfinns i död
ved i olika faser av förmultning kan alens små inbyggare ibland ha
det ganska tufft. Björk är det ändå i regel så pass gott om att
ett eller annat dött träd nästan alltid är ofrånkomligt, även
på den mest dödvedshatande skogsägares marker. Men så är björk
också ett av våra mest älskade träd. De skogsägare som däremot
avsiktligt sparar al är relativt få. Tyvärr har alen inom ramen
för det moderna skogsbruket fått ett rykte om sig att vara en sorts
ogräs, och detta, att man försöker få bort den, har naturligtvis
också lett till att det finns ett underskott på gamla döda träd.
Stammar på äldre
levande eller döda träd är också mycket populära boträd för
flera fågelarter. Hackspettar gör bohål som sedan andra fåglar
övertar. Ibland kan man när man är ute och strosar i skogen stöta
på en al som ser ut som en jättelik flöjt, med hål på hål, som
en sorts fåglarnas egen variant på flervåningshus.
Egentligen är det
märkligt att alen kommit att bli så hatad. Till och med ur ett
strängt ekonomiskt skogsbruks synvinkel borde den respekteras för
sin unika förmåga att fixera kväve. Den tränger in i stormfällda
områden, i gläntor och på övergivna åkrar och binder upp näring
ur luften och för ner den i marken. Sett ur ett längre perspektiv
så kan man säga att alen koloniserar kala områden å senare
trädsorters vägnar. Den fyller den tomma ytan med sina tusentals
rotskott, varav några få i slutänden blir till fullvuxna träd.
Efterhand som spirorna och de stora träden dör och multnar bort
gödslar de marken och andra trädslag drar nytta härav. Alen är
för skogens successionsordning något av vad gröngödslet är för
åkerns.
För den lille
självhushållaren finns det dessutom ytterligare nyttor med örderns
kvävefixerande förmåga. Som en del av er kanske har lagt märke
till är alens löv ännu gröna när den släpper dem på hösten.
Hela anledningen till att den kan slösa på detta vis och inte suga
tillbaka näringen ner i roten som andra trädslag gör, är att den
redan har nog med energi för att klara vintern och den kommande
lövsprickningen kommande vår. Actinomyceterna nere i rotknölarna
skapar ett överflöd. Själv har jag placerat mina
trädgårdskomposter under ett albuskage i närheten av min
köksträdgård. De inte bara skuggar komposterna under sommarens
heta dagar, de fäller också sina blad rakt ner över dem på
hösten. Blad är ju ett hälsosamt inslag i varje kompost som man
normalt sett tillför för att öka mängden kol i blandningen. Men
när det gäller just aleblad får man faktiskt både kol och kväve.
Nuförtiden känner vi ju
också till att det där med att dika ur markerna inte alltid är så
särskilt klokt. Vattnet leds bort snabbare än vad vårt ekosystem
är anpassat till och på sikt kan även de trädslag som inte är
anpassade till att växa på direkt vattensjuka områden drabbas.
Vidare har urdikningen fått förödande konsekvenser för grodor,
paddor, salamandrar och andra våtmarkslevande arter. Ja på det hela
taget kan man säga att det finns såpass mycket negativt att säga
om urdikning att det egentligen borde avhandlas i en helt egen
artikel. Om man tar upp dessa negativa konsekvenser som detta
landskapsomvandlande jätteprojekt medfört med markägare så kan
man ofta få höra att det liksom inte finns så många alternativ.
Om man inte dikar ur så kan hela åkrar eller skogsskiften
förvandlas till sumpmark, och det vill man ju inte. Det är som om
de ser för sig endast två alternativ: Den frodiga och lagom torra
granplantagen eller ett dystert kärr. Det finns dock en mängd
medelvägar som man skulle kunna besluta sig för att gå. En av
dessa stavas ”albestånd”.
Förr trodde man att alen
gjorde marken vattensjuk (ja, det finns faktiskt en hel del
skogsägare därute som fortfarande tror att det förhåller sig så).
En mycket märklig uppfattning. Man tycker ju att alla borde förstå
att träd dricker vatten – ganska ansenliga mängder vatten. När
ett gäng alar alltså har slagit sig ner kring en bäck eller ett
surdråg så hjälper de i själva verket till att hålla det
vattensjuka områdets kanter i schack. Hugger man däremot bort
alarna måste marken inte bara ta hand om de tusentals extra liter
vatten som träden annars skulle dricka, solen kommer även åt
bättre, och av detta följer inte sällan att olika sorters gräs
och säv bättre kan etablera sig kring och i bäcken. Detta leder i
sin tur till att strömmen kloggar igen och att vattnet leds ut i den
omkringliggande marken.
Man vet också att
kräftor, och speciellt då dess yngel äter allöv som trillat ner i
vattnet. Kräftor fungerar som en sorts reningsverk för bäckar och
åar och de hjälper också till med att hålla strömmen ren från
annat organiskt avfall som annars kunde börja täppa till.
Kort sagt: Al gör
inte mark vattensjuk, vatten gör mark vattensjuk. Alen fungerar
snarare som en sorts ekologins egen fuktspärr.
I
permakulturskretsar brukar man ibland tala om amträd,
d.v.s. träd som planteras för att t.ex. stötta ett fruktträd
eller en bärbuske. Tanken är att amträdet ”ammar” den mindre
plantan genom att förse den med olika näringsämnen, vindskydd
eller skugga. Oftast handlar det om att plantera en kvävefixerare
som ska förse t.ex. ett fruktträd med just kväve. Permakulturen
kommer som väl de flesta vet från Australien, en kontinent med ett
stort utbud av inhemska kvävefixerande plantor. Här hemma i Sverige
finns det egentligen bara ett inhemskt träd med denna förmåga och
det är alen. Om man alltså är lite skeptisk mot att introducera
nya arter i vår svenska natur så bör man alltså rikta sin
uppmärksamhet mot alen, klibbal närmare bestämt.
Klibbal, eller Alnus
glutinosa som är dess latinska
namn, hör egentligen främst hemma i södra halvan av Sverige, medan
gråalen (Alnus incana)
hör till den norra. (Grovt räknat. Man kan finna båda arterna
utanför sitt respektive område.) Klibbalen har inte samma tendens
att skjuta rotskott som gråalen och lämpar sig därför väl att
plantera som amträd i en skogsträdgård.
Alen är i behov av
upprättelse. Ett väldigt speciellt träd. Boplats för fåglar och
insekter. Binder näringsämnen. Förser oss med exklusiva material.
Ett vackert litet lövträd med kottar.
- Johannes Söderqvist
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar